Eén van de vele zaken waar je je in moet verdiepen wanneer je start als zzp’er zijn verzekeringen. Welke verzekeringen zijn er, welke heb je nodig en welke zijn niet van toepassing op jouw situatie. Wat je verzekert en hoe, heeft te maken met de diensten of producten die je levert, met de risico’s die je loopt en met de vraag of je die risico’s zelf wilt dragen of wilt verzekeren. Je verzekeringen moeten aansluiten bij je algemene voorwaarden en het kan ook geen kwaad te informeren bij je zakelijke partners of en hoe ze verzekerd zijn. Jij kunt je eigen verzekeringen daar op afstemmen.
De belangrijkste verzekeringen voor zzp’ers
De twee belangrijkste verzekeringen voor zzp’ers in relatie tot je klanten zijn de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). De BAV verzekert je tegen de risico’s van schade door een verkeerd advies. Dit is uiteraard alleen belangrijk wanneer je werk een grote component aan adviserend werk bevat. De AVB is voor iedereen van belang. Die verzekert je tegen de schade die jij of je producten veroorzaken. Een soort W.A.-verzekering voor ondernemers, dus. Afhankelijk van je bedrijf en het werk dat je doet kun je nog te maken krijgen met een grote hoeveelheid andere zaken die je kunt verzekeren. Je kunt je inventaris of je voorraad verzekeren, je kunt een rechtsbijstandverzekering afsluiten en vergeet ook niet de verzekeringen die niet zozeer te maken hebben met de relatie met je klant, maar met je eigen risico’s. Het gaat dan om een ziektekostenverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering en manieren om je pensioen te regelen.
Hoe zijn je relaties verzekerd?
Het kan van belang zijn voor het inschatten van je eigen risico’s om te weten hoe je klanten en leveranciers verzekerd zijn. Probeer er achter te komen wat gebruikelijk is in jouw branche. Heb je te maken met grote, professionele bedrijven, dan is dat anders dan wanneer je veel werkt met kleine zelfstandigen. Wanneer die laatsten zelf niet goed verzekerd zijn, dan kun jij ook tegen onverwachte problemen aanlopen. Een voorbeeld is je boekhouder. Zoek je een boekhouder in Groningen? Dan kun je googelen en er eentje uitzoeken. Je kunt ook via Trustoo een boekhouder zoeken. De kans dat hij zijn zaakjes goed geregeld heeft is dan een stuk groter. Stel: je boekhouder maakt een fout en hij heeft geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Je kunt hem dan wel aansprakelijk stellen bij een fout, maar de kans dat je eenvoudig tot een oplossing komt is klein. Dit voorbeeld geeft aan hoe je zelf getroffen kunt worden, wanneer je relaties niet goed verzekerd zijn.