Veiligheidstips voor heftrucks

De heftruck is een van de meest gebruikte uitrustingsstukken op de bouw. Deze aangedreven industriële vrachtwagens worden gebruikt om ladingen behendig en nauwkeurig te heffen en te vervoeren. Hoewel heftrucks krachtig zijn, zijn er risico’s verbonden aan het bedienen van elke industriële machine. Met naar schatting meer dan een miljoen vorkheftrucks die in gebruik zijn, is het essentieel om ervoor te zorgen dat de bemanning wordt getraind in de juiste veiligheidsmaatregelen. Veel bedrijven die een heftruck kopen doen dit online.

De Occupational Health and Safety Administration (OSHA) schat dat ongevallen met vorkheftrucks jaarlijks ongeveer 34.900 ernstige verwondingen en 85 dodelijke ongevallen veroorzaken. Nog verontrustender is dat 25 procent van deze ongevallen het gevolg is van onvoldoende training, wat aantoont hoe belangrijk het is om elke werknemer op de hoogte te brengen van de kritische regels voor veilig gebruik van vorkheftrucks.

Door de heftrucktraining op te frissen, kunnen u en uw team gerust zijn, wetende dat veiligheid op de bouwplaats een prioriteit is. Hier zijn de meest essentiële tips voor de veiligheid van vorkheftrucks.

1. Verkrijg heftruckcertificering

Aangezien veel ongevallen het gevolg zijn van een slechte opleiding, wordt aanbevolen dat alleen degenen die zijn opgeleid en bevoegd zijn in overeenstemming met de OSHA-normen, verantwoordelijk zijn voor het bedienen van een vorkheftruck. Werkgevers moeten de prestaties van hun werknemers ten minste eens in de drie jaar evalueren en de training aanvullen met lezingen, video’s, softwaretraining en demonstraties.

2. Draag de juiste kleding

Heftruckbestuurders moeten gekleed zijn met de juiste veiligheidsuitrusting, inclusief veiligheidsschoenen, veiligheidshelmen en een goed zichtbare jas. Zorg ervoor dat u loshangende kleding opbergt om te voorkomen dat deze vast komt te zitten in de heftruck.

3. Ken de heftruckklasse

OSHA herkent veel verschillende soorten heftrucks en classificaties. Aangezien elk type zijn eigen structuur, gewichtslimiet, rijsnelheid, draaicirkel en gebruik heeft, is het belangrijk om uw apparatuur te kennen om de beste veiligheidspraktijken te volgen.

6. Implementeer een vloermarkeringssysteem

Een vloermarkeringssysteem kan de veiligheid van werknemers helpen vergroten. Gebruik geel om fysieke gevaren aan te geven, zoals gebieden die vatbaar zijn voor vallen of struikelen, en rood om brandgevaar, branduitrusting en noodschakelaars af te bakenen. Plaats wayfinders en borden op het hele terrein om voetgangers uit de buurt van heftruckpaden te houden, vorkheftrucks langs veilige routes te leiden en de algehele verkeersstroom te verbeteren.

7. Behoud de capaciteit van de apparatuur

Houd rekening met de capaciteit van uw heftruck en eventuele gebruikte aanbouwdelen. Voorkom dat er gewicht wordt vervoerd dat het contragewicht van de vorkheftruck overschrijdt. Als een vorkheftruck overbelast raakt, kunnen de achterwielen van de grond komen en kan de hele machine omvallen, met verwondingen aan het personeel en schade aan de apparatuur en materialen tot gevolg.

Deel dit artikel

Recent

Populaire Categoriën