Stilstaand water op het dak: wanneer onderneem je actie?

Dat er wat regenplassen op je dak blijven liggen na een heftige regenbui is niet gek. Als er millimeters water uit de lucht komen dan is het dak echt wel sterk genoeg om dit te houden, maar wanneer moeten dan wel alle alarmbellen afgaan? In deze blog bespreken we de drie meest voorkomende tekens dat je actie moet gaan ondernemen.

Afvoer geblokkeerd

Op een plat dak is het cruciaal dat de waterafvoer goed is geregeld. Het kan zijn dat tijdens een storm of regenbui zoveel water moest worden afgevoerd dat het simpelweg nergens meer heen kon. Dit kan komen omdat putten overstromen, maar ook als blaadjes zich hebben verzameld in de dakgoot. Je kunt dat laatste voorkomen door minimaal 1x per jaar de dakgoot schoon te vegen. En als je dan toch boven bent kun je net zo goed even controleren of de dakbedekking nog goed vastzit. Wanneer mensen epdm kopen kiezen ze dit voor de vele voordelen die dit materiaal met zich meebrengt. Als er namelijk iets stuk is gegaan tijdens slecht weer dan kan dat makkelijk online worden besteld. De folie wordt geleverd in een epdm rol op maat. Met de juiste lijm kun je een dak met epdm prima zelf herstellen als je een beetje handig bent.

Als de plassen groter worden

Een dak heeft een maximaal gewicht wat het kan dragen, als je hier overheen gaat dan overbelast je de bouwstructuur. Dit kan uiteindelijk gevaarlijk worden, daarom is het essentieel dat je een plat dak met relatief grote plassen goed in de gaten houdt. Als je vindt dat de plassen te groot worden dan zal er actie ondernomen moeten worden. Als je vanwege de kosten niet gelijk een professional wil inhuren kun je er ook voor kiezen zelf het water van het dak te scheppen.

Fout in de bouwstructuur

Dit is iets wat niet per se door een storm of regenbui komt, maar de storm of regenbui kunnen wel net dat laatste setje geven dat de bouwstructuur doet instorten. Een plat dak is niet 100% plat. Het water moet namelijk wel de kans krijgen om weg te kunnen spoelen. Als je twijfelt over de structuur van je platte dak dan doe je er verstandig aan om te bellen met een dakdekker. Zij kunnen voor je controleren of alles klopt en kunnen vaststellen wat er allemaal moet gebeuren om het huis, de overkapping of het hok niet doen laten instorten. Dat zou ontzettend zonde zijn. 

Deel dit artikel

Recent

Populaire Categoriën