Graag een rubberboot aanschaffen, maar weet je niet goed wat je keuzemogelijkheden zijn? Hieronder worden de soorten rubberboot kort uigelegd zodat je goed begrijpt wat de verschillende types inhouden. Zo kun jij de beste keuze maken uit alle mogelijke opties, kijk bijvoorbeeld eens naar de stootwillen.
De verschillende soorten rubberboten
In principe bestaan er drie soorten rubberboten. Allereerst heb je de RIB: dit zijn rubberboten met een harde bodem. Een bodem is meestal van aluminium gemaakt en kan veel gewicht dragen waardoor je meer spullen mee kunt nemen. Deze rubberboten kunnen echter vrij zwaar zijn en door de harde onderkant kan opberging lastig zijn. Naast RIB heb je ook rubberboten met een lattenbodem. Ook hier ervaar je een redelijk harde bodem, maar is opbergen een stuk makkelijker. Deze rubberboten zijn namelijk veel makkelijker op te vouwen door de latten. Deze boten zijn het lichtst binnen de drie soorten rubberboten.
Tenslotte heb je de rubberboot met opblaasbare bodem. Je raadt het misschien al, maar bij deze soort rubberboot zul je dus ook de bodem moeten opblazen. Deze boten zijn vrij licht en kunnen makkelijk worden opgeborgen doordat er geen harde onderdelen aanwezig zijn.
Welke rubberboot is het beste?
Zoals je hierboven kon lezen hebben alle soorten rubberboot zo hun voor- en nadelen. Welke rubberboot het meest geschikt is hangt af van jouw persoonlijke doeleinden. Ten eerste is het belangrijk om te bedenken hoeveel personen in de boot moeten passen. Een rubberboot is verkrijgbaar in meerdere maten. Belangrijk is dat iedereen een plekje heeft in de boot, maar ook dat de gewichtsverdeling in balans is. Als je veel gewicht kwijt wil en bijvoorbeeld een bankje in de boot wil plaatsen, dan kan er het beste worden gekozen voor een RIB. Als je beperkte ruimte hebt en graag je boot gemakkelijk wil opbergen, dan zullen de rubberboten met lattenbodem of met luchtbodem waarschijnlijk handiger voor je zijn.
Waar mag ik varen met een rubberboot?
Verder is het van belang om rekening te houden met de vaaromgeving. Rubberboten gaan meestal niet harder dan 20 kilometer per uur, waardoor ze op de meeste plekken mogen varen. De type motor waar je over beschikt speelt echter mee in de toegankelijkheid van de rubberboot. Zo is een elektromotor vrijwel overal toegestaan, maar mogen rubberboten met een benzinemotor niet overal varen. Door het harde geluid en uitstoot van de motor zijn benzinemotoren niet toegestaan in sommige natuurgebieden. Het is dus niet alleen belangrijk dat je kijkt naar de verschillende rubberboot soorten, maar ook dat je goed nagaat welke motor de meest geschikte optie is.