Pakketkluizen: de toekomst van pakketbezorging

Pakketwanden, ook wel pakketkluizen genoemd, zijn een nieuwe uitvinding die de manier verandert waarop we omgaan met pakketbezorgdiensten. Met de automaat kunnen consumenten hun pakketten op een centraal punt in de buurt ophalen. Dit bespaart tijd en benzinekosten voor beide betrokken partijen, namelijk de consument zelf en de bezorgdienst. De pakketkluizen maken het ook makkelijker voor bedrijven die grote hoeveelheden artikelen willen verzenden en niet de hele dag of nacht een medewerker bij de hand hebben. Dit betekent dat ze meer bestellingen kunnen verwerken in minder tijd. In deze blog bespreken we de voordelen van pakketkluizen, en waarom dit de oplossing van de toekomst is.

De opmars van pakketkluizen

In de afgelopen jaren is er een dramatische toename geweest van de installatie van geautomatiseerde pakketkluizen in grote steden in zowel de VS als Europa. Met deze geautomatiseerde ophaalstations voor pakketten kunnen mensen hun pakketten op elk moment van de dag of nacht laten ophalen zonder dat ze hoeven te wachten tot iemand komt opdagen. In Nederland zijn de pakketkluizen echter nog niet zo populair als in andere landen. We hebben nu ongeveer zo'n 200 pakketwanden in Nederland staan. In vergelijking met andere landen is dat relatief weinig. In Polen staan er bijvoorbeeld al zo'n 11.000 van deze pakketwanden en in het Verenigd Koninkrijk is het doel om dit jaar uit te breiden naar zo'n 2000 pakketwanden.

Nederlanders laten pakketten het liefst thuisbezorgen

De reden waarom pakketkluizen in Nederland nog niet zo in trek zijn, ligt aan de voorkeur van de Nederlandse consument. Vooralsnog laten Nederlanders hun pakketten het liefst thuis of op het werk bezorgen, in plaats van dat ze het op moeten halen. Zo blijkt uit onderzoek dat 77% van de Nederlandse consumenten in 2019 voor thuisbezorging koos, tegenover 7% die koos voor een servicepunt, en 15% werd op een andere manier bezorgd, bijvoorbeeld op het werk of via een pakketkluis. Maar is thuisbezorging in deze tijd, waarin online winkelen zo razend populair is geworden, eigenlijk wel de meest efficiënte manier?

De nadelen van thuisbezorging

Ondanks dat men in Nederland grotendeels kiest voor thuisbezorging, kleven er een aantal nadelen aan deze optie. Zo kan thuisbezorging voor een hoop extra verkeersdrukte zorgen. Ook komt het maar al te vaak voor dat pakketbezorgers komen op een tijdstip dat er niemand thuis is. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de belasting van het milieu. Daarom is het een kwestie van tijd, en waarschijnlijk duurt het niet al te lang meer, dat we massaal overstappen op bezorging van onze pakketten bij pakketkluizen. Zo kunnen al deze nadelen getackeld worden, en kan de pakketbezorgdienst met meer efficiëntie en op een milieuvriendelijkere manier verbeterd worden.

Deel dit artikel

Recent

Populaire Categoriën