Een octrooi aanvragen kent haken en ogen

Hebt u een uitvinding gedaan die het algemeen belang kan dienen of een uitvinding die een bepaalde bedrijfstak kan dienen? Dan kunt u, voor deze specifieke uitvinding, octrooi of patent aanvragen. Iedereen die gebruik wil maken van uw uitvinding is dan verplicht om gebruik te maken van uw exacte uitvinding. U zet dit, met het aanvragen van een octrooi, voor maximaal 20 jaar vast. Dat lijkt een mooie regeling: iedereen die gebruik wil maken van uw uitvinding betaalt u daarvoor. Maar er zijn nogal wat zaken waar u rekening mee dient te houden. Niet in de laatste plaats de octrooi kosten. Deze kunnen, in de loop van 20 jaar wel oplopen tot meer dan € 35.000,00!

Waarom zou u een octrooi aanvragen?

Er zijn verschillende redenen te bedenken voor het aanvragen van een octrooi. De belangrijkste redenen zijn:

  • U kunt 20 jaar lang het alleenrecht behouden op uw uitvinding. Dit zorgt voor een tijdelijke monopoliepositie.

  • Uw bedrijf wordt meer waard wanneer u een patent hebt geregistreerd op een bepaalde uitvinding of handelswijze. Dit is interessant bij een overname of bij het zoeken naar een investeerder.

  • Een octrooi is handel. U kunt het patent of octrooi verkopen of verhuren aan een andere partij.

  • Ook belastingtechnisch kan een patent erg interessant zijn.

Waarop kunt u een patent aanvragen?

U kunt een patent, ook wel octrooi genoemd, aanvragen op verschillende zaken zoals een product, een werkwijze, een stof of een andere manier van gebruik van een product.

Bij een product kunt u denken aan, bijvoorbeeld, een kinderstoel, bij een werkwijze aan de manier waarop een proces wordt uitgevoerd, bij een stof bijvoorbeeld aan een werkzame stof in een verdelgingsmiddel en bij een andere manier van gebruik bijvoorbeeld aan een plantenspuit die ook dienst kan doen als verfspuit. Het is belangrijk dat het idee origineel is én dat het nog niet eerder gepatenteerd is. Daarbij is geheimhouding van het grootste belang. Hieronder leest u waarom dat is.

Houd uw uitvinding of nieuwe werkwijze geheim!

Wanneer u een patent wilt aanvragen voor een bepaald product of een bepaalde werkwijze, dan is het van belang dat er strikte geheimhouding in acht wordt genomen. Is een uitvinding niet geheim gehouden? Dan is deze niet meer nieuw en dat kan een octrooiaanvraag tegenhouden of ernstig in de weg zitten. Soms is het zelfs belangrijk om de uitvinding geheim te houden tot na de patentaanvraag. Wilt u uw uitvinding of nieuwe werkwijze wereldkundig maken? Overleg dit dan altijd met een octrooigemachtigde. 

Deel dit artikel

Recent

Populaire Categoriën