Hoe werkt bitcoin mining?

Hoe werkt bitcoin mining?

Van de crypto’s die er tegenwoordig zijn is en blijft de bitcoin zonder enige twijfel de meest bekend. Logisch, het was immers ook de eerste en daardoor de leidende binnen de wereld van de cryptovaluta. De gemiddelde Nederlander kan tegenwoordig best wat vertellen over de bitcoin, het sterk fluctueren van de waarde en de diepe dalen en hoge pieken. Mensen weten dat er een maximaal aantal in omloop zal komen en dat de bitcoin samen met andere crypto’s steeds serieuzer genomen worden. Wat ze echter vaak niet weten is het volgende; hoe werkt bitcoin mining?

Bitcoins worden vanuit het eigen bitcoin netwerk uitgegeven

Zoals bekend worden nieuwe bitcoins vanuit het bitcoin netwerk uitgegeven. Nieuwe bitcoins ontstaan gedurende een proces dat men wel bitcoin mining noemt. Met minng wordt het vastleggen van transactie die plaatsvinden in de bitcoin blockchain bedoeld. De minders komen in ruil voor hun werkzaamheden (het minen dus) in aanmerking voor nieuwe bitcoins. Zoals bekend komen er maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop.

Niets anders dan het oplossen van zeer gecompliceerde rekensommen

Bitcoin mining is in feite het oplossen van ingewikkelde rekensommen. Degene die de rekensom als eerste opgelost heeft, is spekkoper. Formeel gezien echter, noemt men mining het vastleggen van de door het netwerk goedgekeurde transacties in de blockchain. Om te kunnen minen, ben je in elk geval een goede computer, grafische kaarten en andere goede hardware nodig. De grafische kaarten zijn onmisbaar, omdat bitcoin mining niets anders is dan het voortdurend oplossen van gecompliceerde rekensommen. Is de miner de eerste die een rekensom opgelost heeft? Dan mag hij een nieuw block toevoegen aan de blockchain met goedgekeurde transacties.

Forse beloningen om zo het netwerk veilig te houden

Dan de beloning. Degene die als eerste de rekensommen weet op te lossen, krijgt als beloning voor het werk 12,5 bitcoins. Ook is er een extra vergoeding beschikbaar, een vergoeding die hoort bij de transacties in het block.. De forse beloningen worden uitgekeerd om bitcoin mining interessant te houden voor de miners. Zij moeten aan de slag blijven, omdat ze door te minen ook meteen het bitcoin netwerk beveiligen. Precies dat is de reden dat je behoorlijk wat kunt verdienen als jij je bezighoudt met bitcoin mining. Het netwerk dient immers steeds perfect beveiligd te worden. Gedurende de jaren zal de beloning overigens veranderen, naarmate er meer bitcoins in omloop komen. Er wordt steeds een andere berekening losgelaten wat betreft de vergoeding. En bij die berekening wordt vooral rekening gehouden met het aantal bitcoins dat op dat moment in omloop is.

 

Deel dit artikel

Recent

Populaire Categoriën