Hoe kun je hoge rekeningen voor zorgkosten voorkomen?

Zorgkosten maken, dat doe je meestal niet voor je plezier. Meestal mankeert er tenslotte wat aan, als je de hulp in moet roepen van een arts of andere zorgverlener. Vervelend genoeg. Nog vervelender wordt het echter als je na afloop ook nog eens een flinke rekening op de deurmat aantreft. Daar zit je nu al helemaal niet op te wachten! Alhoewel de zorg niet gratis is, en je onder bepaalde kosten niet echt uit kunt komen, kun je hoge, onverwachte rekeningen vaak wel voorkomen.

Check je dekking

Het startpunt is altijd je eigen zorgverzekering. Merk je dat je wel eens hoge rekeningen voor zorgkosten krijgt, dan is het goed om de dekking hiervan eens goed door te lopen. Hoe goed ben je verzekerd, en tegen welke kosten precies? Heb je alleen de verplichte basisverzekering? Dan is de kans groot dat je een deel van je kosten niet vergoed krijgt, omdat de dekking hiervan nu eenmaal, de naam zegt het al, vrij basic is.

Heb je een aanvullende zorgverzekering? Dan krijg je al veel meer vergoed, maar afhankelijk van welke verzekering je precies gekozen hebt nog steeds niet altijd alles. Vaak heb je bijvoorbeeld een aparte tandverzekering nodig om ook de rekeningen van de tandarts vergoed te krijgen. En wist je dat fysiotherapie vaak ook maar beperkt gedekt wordt?

Stap over, indien nodig

Worden de kosten die jij vaak maakt niet of niet volledig vergoed vanuit de verzekering die je nu hebt? Dan kan het goedkoper zijn om over te stappen naar een andere verzekering. Hierdoor kan je maandelijkse premie misschien wat stijgen, maar dat verdien je vaak makkelijk terug doordat er ook meer kosten vergoed worden. Ga op zoek naar een verzekering die goed aansluit bij de kosten die jij het meest maakt. Een ruime hoeveelheid fysiotherapiebehandelingen, bijvoorbeeld, of juist een uitgebreide dekking qua tandartskosten.

Betaal je eigen risico in termijnen

Al ben je nog zo goed verzekerd, heb je het ruimste aanvullende pakket dat maar mogelijk is, dan nog zal je zo nu en dan een rekening ontvangen voor zorgkosten. Dat wordt veroorzaakt door het eigen risico. Voor een groot deel van de kosten die vanuit de basisverzekering worden vergoed, geldt dat je de eerste 385 euro zelf betaalt. Zeker wanneer je in één keer hoge kosten maakt, kun je dus ook in één keer dat eigen risico moeten betalen. Een flinke rekening! Gelukkig kun je ook dat vaak voorkomen. Onder dat eigen risico kom je niet uit, onder die hoge rekening wel. Veel verzekeraars bieden namelijk de mogelijkheid om deze kosten verdeeld over het hele jaar te betalen, iedere maand een stukje. Heb je aan het einde van het jaar je eigen risico niet volledig gebruikt, dan krijg je het overschot natuurlijk weer terug. Zo voorkom je in ieder geval de vervelende verrassing van een hoge rekening, en weet je wat beter waar je aan toe bent.

Deel dit artikel

Recent

Populaire Categoriën