Hoe jonge ondernemers samenwerken

Helaas komt het steeds vaker voor dat ondernemers die net starten moeite hebben met hun maandelijkse lasten betalen. Deze zzp'ers hebben genoeg klanten, maar door lange betalingstermijnen of wanbetalers komen zij aan het einde van de maand toch niet rond. Door een vrij recente ontwikkeling op gebied van ondernemen hebben bedrijfseigenaren nu een oplossing gevonden: factoring. In dit artikel gaan we in op wat factoring betekent, en hoe het ervoor zorgt dat jonge ondernemers een kans krijgen om hun hoofd boven water te houden.

Wat is factoring?

Kortgezegd is factoring een manier om de cashflow van een bedrijf in een korte tijd te verbeteren. Normaal gesproken doet een bedrijf een klus voor een klant, waarna de klant een bepaalde tijd heeft om het bedrijf voor deze service te betalen. Een ondernemer kan er voor kiezen om zijn factuur aan een factoringbedrijf te verkopen. Het factoringbedrijf betaalt vervolgens een deel van de factuur gelijk uit aan de ondernemer. Daarna houdt het factoringbedrijf zich met de klant bezig: zodra de factuur betaald is houdt het factoringbedrijf een deel van de winst en krijgt de ondernemer de rest uitbetaald. 

De gemiddelde kosten

Factoring kosten verschillen per bedrijf. Over het algemeen zal een factoringbedrijf tussen de twee en zes procent van elke factuur vragen. Dit percentage wordt per situatie bepaald, en kan bijvoorbeeld omhoog gaan als het factoringbedrijf veel contact met de klant heeft gehad, of het om een grote factuur gaat. Om een duidelijk beeld van de kosten te krijgen is het vaak mogelijk om een enkele factuur aan een factorbedrijf te verkopen, en te kijken hoe de ervaring bevalt. Je hoeft nooit in een keer een contract op te stellen, en veel ondernemers kiezen ervoor om hun facturen altijd per stuk te blijven verkopen. 

Lucratief voor iedere ondernemer

Zowel de zzp’er als het factoringbedrijf hebben baat bij hun samenwerking, waardoor factoring een nuttige investering voor beide partijen is. Mede door deze gezamenlijke winst blijft de samenwerking eerlijk, en kan factoring dus een hoop stress bij de ondernemer wegnemen. Het is namelijk ontzettend fijn om het contact met je klanten aan iemand anders over te laten, zodat jij je zelf op andere delen van je bedrijf kunt richten. Daarnaast kan het factoringbedrijf, door zijn services aan jou aan te bieden, zichzelf ook sneller ontwikkelen. 

Voordelen in de praktijk

Factoring voor ZZP'ers kent meerdere grote voordelen, maar het grootste voordeel is ongetwijfeld de flexibiliteit. Je bepaalt zelf welke facturen je wilt verkopen, en welke je zelf afhandelt. Het is dan ook niet verplicht om elke factuur te verkopen: mocht je een klant hebben die zijn facturen snel betaalt, dan is het niet altijd nodig om de factuur te verkopen. Gebruik altijd je eigen gezond verstand, en voor je het weet is je bedrijf weer een stap gegroeid!

Deel dit artikel

Recent

Populaire Categoriën