Een vliegende (financiële) start

Ga je binnenkort uit huis en is er niets waar je je géén zorgen over maakt? Of ben je een beginnend (of wat meer ervaren) zzp’er die zeker wil weten dat alles geregeld is? Waar en in welke positie van het leven je je ook zorgen over maakt, laten we samen eens gaan kijken naar hoe je vanuit elke positie orde op je zaken stelt, van een goede boekhoud software tot een verzekering waar je op kan bouwen. 

 

Het financiële plaatje

 

Het kan intimiderend zijn om goed naar je financiën te kijken. We zijn met z’n allen redelijk gespannen als het om geldzaken gaat, en al helemaal om het praten over geldzaken. Desalniettemin is het goed om het hierover te blijven hebben, vooral als we ons zorgen maken. Niets zo opbrekend als geldzorgen, en door het er over te blijven hebben en advies te vragen voorkom je juist meer zorgen, of überhaupt. Een aantal dingen om rekening mee te houden, iets wat een goede boekhoud software ook deels voor je zou kunnen doen; allereerst is het goed om te kunnen bouwen op een overzicht van al je kosten en inkomsten. Als je dit, al is het maar met pen en papier, voor je hebt op een maandelijkse basis, dan kan je precies zien waar de uitdagingen zitten en waar je misschien op moet bezuinigen, maar ook waar je meer aan zou mogen uitgeven. Ook is het goed om een lange termijn doel vast te stellen voor jezelf, als je je in die positie bevindt; een spaardoel, bijvoorbeeld. Wees transparant over je geldzaken naar mensen die je vertrouwt, en een belangrijke tip voor vooral de jonge mensen onder ons: verbras het niet te veel. Wees ook geen krent, je moet wel leuke dingen kunnen doen, maar schiet jezelf niet in de voet en houd wat achter de hand!

 

Een hart onder de riem (én de rest)  

 

Het komt goed. Dat is allereerst goed om te onthouden, of je nu een student of een beginnend ondernemer bent. Het is allemaal spannend en lastig, zo’n opstart, maar als je goed advies vraagt en over dingen durft te communiceren, komt het goed. Zorg dat je verzekerd bent als er dingen misgaan en dat er een buffer is, als je hiertoe in staat bent. 

 

Het regelen van financiële zaken hoef je niet alleen te doen. Vraag advies aan mensen die je vertrouwt en blijf communiceren. Succes met alles!

Deel dit artikel

Recent

Populaire Categoriën