Doe jij ook mee met duurzaam reizen?

Ben jij al bekend met duurzaam reizen? We weten natuurlijk allang dat duurzaamheid belangrijk is en ieder met oog voor de wereld om zich heen moet bewegen, rekening houdend met mens, dier en planeet. Duurzaamheid is een breed begrip, vaak gelinkt aan CO2-uitstoot, groene energie, windmolens, ga zo maar door. Tegenwoordig zijn er al veel innovatieve systemen die ons hier een handje bij helpen, al is het minstens zo belangrijk om ons gedrag aan te passen en meer te richten op duurzaamheid. Een groot onderdeel van duurzaamheid is milieubescherming, en dan met name het ecosysteem, de luchtkwaliteit en onze energiebronnen. Afval scheiden, minder lang douchen en wat vaker de fiets pakken in plaats van de auto kennen we allemaal wel, maar ook duurzaam reizen is tegenwoordig in. Doe jij ook mee?

 

Wat is duurzaam reizen?

Duurzaam reizen betekent op reis gaan met oog voor de wereld om je heen. Rekening houden met mens, dier en natuur en je CO2-voetafdruk verkleinen. Reizen met openbaar vervoer, de lokale economie en bevolking steunen en afval minimaliseren. Ondanks dat je onvermijdelijk sporen achterlaat met je reis, ziet een duurzame reis er toch wat anders uit dan vliegen naar een all-in resort. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw reis duurzaam kunt maken door bewuste keuzes te maken.

 

Naar de bestemming

Kies ten eerste voor een vakantie dichter bij huis zodat je een duurzamer vervoersmiddel kunt inzetten. Neem bijvoorbeeld de trein naar het oosten van Europa om daar de cultuur, geschiedenis en natuur te ontdekken. Van hoge gebergten in Italië tot helderblauwe standen in Griekenland, voor een bijzonder landschap hoef je Europa echt niet te verlaten. Ga je toch naar een verre bestemming, boek dan een vlucht zonder overstap, vlieg economy class en kies voor een duurzame vliegmaatschappij.

 

Op de bestemming

Eenmaal aangekomen op de bestemming is het belangrijk om stil te staan bij de impact die je maakt op de lokale natuur en cultuur. Kies voor ecohotels en duurzame verblijfplaatsen zoals hostels. Een inkoppertje, maar gebruik ook echt minder plastic. Neem eigen boodschappentasjes mee, koop een herbruikbare waterfles en gebruik geen rietjes. Volg vooropgezette routes als je gaat hiken, laat het koraal met rust tijdens het snorkelen en kies voor zonnebrand zonder oxybenzone.

 

Lokale bevolking

Tot slot is het belangrijk om de lokale bevolking en haar tradities te respecteren. Jij bent te gast en het is dus aan jou om je aan te passen. Steun de bevolking door boodschappen te doen op de plaatselijke markt, ga uit eten bij lokale restaurants, overnacht in homestay’s en kleinschalige accommodaties, maak gebruik van lokale gidsen en chauffeurs en reis het liefst buiten het hoogseizoen om.

Deel dit artikel

Recent

Populaire Categoriƫn