Dit moet je weten over grootzakelijke energie

Wanneer je een ondernemer bent met een eigen bedrijfspand weet je waarschijnlijk als geen ander wat de exacte, vaak hoge kosten zijn voor het gebruik van zo’n pand. Naast de huur of de zakelijke hypotheek moet je namelijk letten op de maandelijkse kosten van je grootzakelijke energie of mkb energie. Wat is grootzakelijke energie precies en hoe weet je of je daar gebruik van moet maken of dat je juist voor een kleinzakelijk energiecontract moet gaan? In dit artikel lees je meer over grootzakelijke energie, de kenmerken ervan en hoe je een goedkoop grootzakelijk energiecontract kunt scoren. Op die manier betaal je nooit meer te veel voor grootzakelijke energie.

Wat is grootzakelijke energie precies?

Als zakelijke afnemer van energie ben je of een kleinzakelijke verbruiker of een grootzakelijke verbruiker van energie. Wanneer je een grootzakelijke energieverbruiker bent, beschik je over een groot bedrijf met een groot pand waar veel energie voor nodig is. De meeste bedrijven die kleinzakelijke stroom nodig hebben, zijn namelijk zzp’ers of kleine mkb’ers. Het is heel eenvoudig om te checken wat voor een verbruiker je bent: wanneer de capaciteit van alle elektrische aansluitingen in je bedrijf groter is dan 3 x 80 Ampère ben je een grootverbruiker. Hierbij is de capaciteit van de gasaansluiting groter dan 40 m3 per uur. Bij kleinzakelijke verbruikers is de capaciteit in beide gevallen kleiner dan de aangegeven getallen. Heb je geen idee waar je moet controleren wat de capaciteit van elektra en gas in je bedrijfspand is? Neem dan contact op met je netbeheerder – hij of zij kan je meer vertellen over de stand van zaken omtrent jouw zakelijke energie. Op basis daarvan kun je een passende energiedeal vinden.

Kenmerken van grootzakelijke energie

Daarnaast is er nog een aantal andere kenmerken waaraan je grootzakelijke energie kunt herkennen. Grootzakelijke verbruikers ontvangen bijvoorbeeld twee facturen in plaats van ééń (zoals bij kleinverbruikers het geval is): één factuur van de netbeheerder en één factuur van de energieleverancier. Daarnaast moet je als grootzakelijke energieverbruiker iedere maand betalen voor de zakelijke energie die je verbruikt hebt. Bij kleinzakelijke verbruikers zit dat anders – daar betaal je een vast bedrag dat vooraf is afgesproken. Aan het eind van het jaar krijg je dan geld terug of moet je wellicht nog wat bijbetalen. Bij grootzakelijke energie is daar geen sprake van. Dat betekent ook dat je aan het einde van het jaar precies weet wat je uitgegeven hebt aan zakelijke energie. Je hoeft op zo’n moment niets meer extra te betalen, omdat je bijvoorbeeld toch meer hebt verbruikt dan je had gedacht. Bij grootzakelijke energie is er van onverwachte financiële rekeningen aan het einde van het jaar dus geen sprake.

Hoe scoor je voordelige grootzakelijke energie?

Net als bij energie voor zzp’ers en mkb’ers kun je op een redelijk eenvoudige manier voordelige grootzakelijke energie scoren. Het enige wat je hiervoor moet weten is je jaarlijkse energieverbruik. Begin vervolgens met zakelijk energie vergelijken waarbij je meerdere deals met elkaar vergelijkt op basis van jouw jaarlijkse energieverbruik. Op basis daarvan kies je een passend energiecontract uit. Blijf vervolgens nooit hangen bij een zakelijke energieleverancier, maar stap over wanneer dat kan. Er is namelijk altijd ergens anders een betere deal te vinden wanneer je contract afloopt. Zakelijke energiebedrijven willen jou namelijk maar al te graag als zakelijke klant en proberen je te lokken met welkomstcadeaus en fikse kortingen. Extra tip: stap nooit te vroeg over naar een andere energieleverancier en kijk altijd naar de opzegtermijn en de einddatum. Te vroeg overstappen gaat je namelijk extra geld kosten, evenals te laat overstappen. Let dus altijd op de einddatum en de opzegtermijn en je betaalt nooit meer te veel voor je grootzakelijke energie.

Deel dit artikel

Recent

Populaire Categoriën