De beste verlichting voor een babykamer

De juiste verlichting voor een kamer kiezen is altijd best een lastig karweitje. Extra ingewikkeld wordt het als het om een babykamer gaat. Niet alleen zijn we vaak extra kritisch als het om de eerste kamer van je kleintje gaat, alles moet perfect zijn, tot in de details, je krijgt ook met bijzondere eisen te maken. Waar moet je op letten als je de verlichting voor de babykamer uit gaat zoeken? Wat zijn aanraders, en wat kun je juist maar beter niet doen?

Buiten bereik van je kindje

Net zoals alles wat met je baby te maken heeft, staat veiligheid ook bij de verlichting voorop. Alhoewel een baby de eerste tijd niet veel meer kan dan een beetje liggen, verandert dit vrij snel daarna in rap tempo. Alles wat binnen handbereik is wordt vastgepakt, en in het geval van lampen is dat natuurlijk geen goed idee. Een lamp wordt warm, kan breekbaar zijn, en komt kortom niet eens in de buurt van de eisen die aan speelgoed voor jonge kinderen worden gesteld.

Het is daarom vooral belangrijk dat je lampen plaatst op plekken waar je kleintje voorlopig niet bij kan, ook niet als het na een paar maanden de kunst van het staan te pakken krijgt. Een plafondlamp is om die reden veruit de veiligste optie, want voor je kind daar bij kan, ben je heel wat jaren verder. Een wandlamp kan ook een goede keuze zijn, maar daarbij moet je wel op een paar zaken letten. Als het om een lamp met een eigen snoer gaat, dan wil je niet alleen de lamp, maar zeker ook het snoer buiten bereik van je kind houden. De lamp op een redelijk hoge plek, met een eventueel snoer netjes weggewerkt, kan echter prima. Let overigens ook direct op eventuele stopcontacten, nu je toch bezig bent. Het kan geen kwaad om deze meteen kindveilig te maken, het moment waarop dit van pas gaat komen komt sneller dan je denkt.

Kies voor functionaliteit en sfeer

Naast veiligheid zijn natuurlijk ook functionaliteit en sfeer van belang. Een lamp aan het plafond moet bijvoorbeeld wel genoeg licht geven om alles in de kamer goed genoeg te kunnen zien, maar niet zo fel schijnen dat je je kindje verblindt als je hem aanzet. Bovendien is het prettig om ook een heel zwak lampje in de babykamer te hebben. Zo voorkom je dat jullie tijdens nachtvoedingen allemaal klaarwakker raken, en nooit meer in slaap vallen.

Deel dit artikel

Recent

Populaire Categoriƫn