Calathea verzorging gaat beter met tips van de kweker!

Een Calathea is een schitterende, Zuid-Amerikaanse, plant. De plant heeft schitterende bladeren in rood/paars en groen en je kunt er heel veel jaren plezier van hebben. Maar Calathea verzorging is wel een vak apart. Voor je een Calathea aanschaft, zul je je even moeten verdiepen in de verzorging van deze prachtige plant. Het is immers niet de bedoeling dat je na een maand alweer een nieuwe plant moet gaan aanschaffen. Calathea verzorging is niet heel moeilijk, maar er zijn wel zaken waar je goed op moet letten. Op de website van Decorum vind je niet alleen deze planten, maar ook goede tips voor de verzorging.

Tip 1: Calathea verzorging betekent water geven

Een Calathea lust wel een slokje water zo hier en daar. Maar let vooral op dat deze plant nooit met de wortels in het water komt te staan. Op die manier kan wortelrot ontstaan en dat betekent het einde van je plant. Calathea verzorging wordt een stuk gemakkelijker als je de plant in een ruime buitenpot zet en onder de binnenpot een schoteltje, op z'n kop, zodat het water altijd wegblijft bij de wortels. Laat de Calathea dus in de plastic pot staan waarin deze wordt geleverd. Giet regelmatig het overige water uit de buitenpot om te voorkomen dat er teveel water in blijft staan.

Tip 2: Zet je Calathea niet vol in de zon

Sommige planten zijn echte zonaanbidders, maar dat geldt absoluut niet voor de Calathea. Deze plant gedijt het best in de halfschaduw. Zet de plant, bij voorkeur, in de vensterbank bij een raam op het noorden. De plant krijgt dan voldoende licht, maar niet teveel zon. Twijfel je of je de Calathea op de goede plek hebt staan? Als de bladeren mooi blijven staat 'ie goed. Beginnen de bladeren te krullen? Dan krijgt de plant teveel zon.

Tip 3: Verpot de Calathea eens in de twee jaar

Calathea verzorging betekent ook dat je goed naar je plant moet kijken. Je verwijdert droge bladeren en je voelt aan de prut of deze niet te droog en niet te nat is. De Calathea groeit niet heel hard, maar toch is het een levende plant en die groeien nu eenmaal. Eens in de twee jaar is het verstandig om de plant te verpotten. Je kunt dan niet, zoals in een eerdere tip, de plastic pot behouden, maar je kiest dan voor een minimaal 20% grotere pot en zorg voor goede grond. Je hebt dan weer langer plezier van je Calathea!

Deel dit artikel

Recent

Populaire Categoriƫn